Abraham-Louis Breguet

AAm mentionat ieri, la modelul Seafender 47 Tourbillon GMT de la Corum, de Abraham-Louis Berguet. Ne-am gandit ca ar fi interesant sa stim mai multe despre acest ceasornicar, mai ales ca el a fost o personalitate destul de importanta in lumea ceasurilor.

Abraham-Louis Berguet s-a nascut pe 10 Ianuarie 1747, in Neuchâtel, Elvetia. Dupa ce tatal sau Jonas-Louis a murit in 1758, mama lui Abraham, Suzanne-Marguerite Bollein, s-a recasatorit cu Joseph Tattet, un ceasornicar priceput. Acesta detinea un atelier de ceasornicarie, unde Abraham-Louis a prins pentru prima data gustul ceasornicariei. La varsta de 15 ani, prin 1762, Berguet a fost trimis la Paris, pentru a lucra ca ucenic la un ceasornicar oarecare, dar cu un atelier mai dotat. In 1775, dupa ce si-a terminat ucenicia, s-a casatorit cu Cécile Marie-Louise L’Huillier si impreuna si-au deschis un atelier in Paris. Priceput fiind, in mai putin de zece ani de la infiintare, Berguet avea comenzi pentru ceasuri de la familii aristocrate sau chiar de la Regina Frantei, Maria Antoinette. Sotia ceasornicarului a murit in 1780, an in care acesta l-a cunoscut pe ceasornicarul Abraham-Louis Perrelet, fondatorul brandului Perrelet. In anul 1784, Abraham-Louis Berguet ajunsese sa aiba statutul de maestru Ceasornicar, iar trei ani mai tarziu acesta a semnat un parteneriat cu Xavier Gide, un dealer international, contract care a durat pana in 1791. In perioada revolutiei franceze, 1789-1792, datorita relatiilor pe care le avea cu aristocratii si cu monarhia, Breguet a devenit o posibila tinta si a decis sa plece in exil in Geneva. Aici si-a deschis un atelier si a devenit rapid cunoscut in intreaga tara. Spre deosebire de alti ceasornicari, Berguet nu lucra cu ucenici incepatori, ci, din contra, el cerea cele mai stralucite minti. La inceputul secolului al XIX-lea, Berguet l-a numit pe fiul sau, Louis-Antoine, partener si l-a trimis la Londra sa invete de la John Arnold, parintele cronometrelor. In 1815, Berguet a fost numit de Marina Franceza “creator de cronometre”, statut care era greu de castigat la vremea aceea. Mai mult, in 1816 a intrat in Academia Franceza de Stiinte, ca membru cu drepturi depline si a primit de la Louis al XVII-lea distinctia de cavaler – „Chevalier of the Legion of Honour”. In 1823, Abraham-Louis Berguet s-a stins din viata, iar afacerea a fost preluata de fiul sau.

Munca si inventiile lui Abraham-Louis Berguet au avut si inca mai au o contributie esentiala in crearea ceasurilor din ziua de astazi. El a reusit sa imbunatateasca mecanismul automat, proces care a durat aproape cinci ani. In 1783 a inventat gongurile pentru ceasurile minute-repeater, pana atunci fiind folositi doar clopotei. Tot in acest an a creat si vestitele indicatoare si indecsi Berguet, elemente care sunt inca folosite si azi pe cadranele ceasurilor brandului. In 1787 Berguet a imbunatatit esapamentul, dar a ajuns la forma lui finala abia in 1814. In 1790, a inventat sistemul anti-soc, iar in 1795 a creat arcul spiralat al balansierului. Tot el a inventat si introdus in mecanism, in 1794: functia cu miscare retrograda. Breguet a mai avut o inventie destul de interesanta, care este foarte rar intalnita si in zilele noastre: in 1799, el a reusit sa creeze un ceas „tactil” cu care puteai afla ora doar printr-o simpla atingere, noaptea sau in buzunar. In 1801 si-a inregistrat patentul pentru marea sa realizare, la care lucra inca din 1795 si pentru care este cunoscut si in ziua de azi: tourbillonul. Un an mai tarziu a creat rotita dubla la esapamentul pentru cronometre, care nu necesita ulei pentru functionare.
Bineinteles, fiecare inventie a lui Abraham-Louis Berguet are o poveste in spate, de la cum s-a nascut ideea inventiei pana la patentare. Poate vom prezenta inventiile pe rand, pentru ca fiecare merita o atentie mai speciala.

Abraham-Louis Berguet si-a orientat atentia atat asupra mecanismelor cat si asupra exteriorului si esteticii. Majoritatea inventiilor lui sunt inca folosite si astazi, el ramanand astfel viu prin arta altor ceasornicari.

7 September   by | 2 comentarii | Branduri:

Comentarii

R Goldschmidt (12-09-2011 ; 6:21 pm) #

Cel mai bun ceasornicar din istorie, cel putin asta imi este parerea. Ma bucur sa il citesc pe pagina voastra. Sunt un mare fan Breguet, desi nu detin niciun ceas marca Breguet (nici macar replica). Oricum, sunt cateva aspecte pe aceasta pagina, pe care nu le stiam, si nu sunt nici pe site-ul original. Multumesc si o zi buna sa aveti!

Pingback John Arnold | 10 si 10 (14-09-2011 ; 3:01 pm) #

[…] cateva zile, cand am discutat de Abraham-Louis Berguet, am mentionat numele unui ceasornicar contemporan, John Arnorld, unul dintre cei mai mari […]

Scrie un comentariu