Water resistant

RRezistenta la apa este capacitatea unui ceas de a rezista la patrunderea umezelii in carcasa, mecanismul putand fi deteriorat. Majoritatea ceasurilor au inscriptionate pe cadran sau pe capac  numarul de metri sau atmosfere pentru care au fost testate. Odata la 10 metri presiunea creste cu o atmosfera, care este egala cu un bar.

Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) a interzis folosirea termenului de ‘impermeabil’ pentru a nu induce in eroare utilizatorii, fiind introduse teste specifice pentru fiecare grad de rezistenta. Mai jos avem o clasificare mai aproape de adevar cu privire la indicatiile de pe ceasuri.

  • ceasurile fara nici o inscriptie pe cadran sau capacul din spate le bagati in apa pe riscul vostru.
  • rezistenta la apa de 30 de metri (3 atm) este pentru utilizarea de zi cu zi, nu se recomanda mentinerea sa sub jet de apa (dus) sau scufundarea sa in orice apa mica.
  • la rezistenta la apa de 50 de metri (5 atm) se adauga inotul, raftingul, dusul si orice alta activitate ce nu implica prea multa presiune asupra carcasei ceasului.
  • rezistenta la 100 de metri (10 atm) include activitati la suprafata apei cum ar fi snorkeling sau inotul, nu este recomandat pentru scufundari cu toate ca standardul minim pentru adancime permite acestor ceasuri sa fie numite ‘Divers’ (pentru scufundari).
  • rezistenta la apa de 300+ metri (30+ atm) este pentru scufundari la adancime, ceasurile fiind dotate cu capsule de heliu pentru a echilibra presiunea din interior. Am mai vorbit aici despre cateva din ceasurile facute special pentru scufundari.

Din luna Iulie a acestui an, ceasurile rezistente la apa trebuie sa se conformeze unui nou standard (ISO 22810), care  obliga companiile sa respecte inscriptiile de pe ceasuri. Adica un ceas cu numai 2 atm (20 de metri adancime) sa poata fi utilizat la inot sau snorkeling fara a avea probleme cu umezeala.

http://10si10.ro/ceasuri-pentru-scufundari-34.html
12 November   by | 1 comentariu | Branduri: , , ,

Comentarii

Pingback Louis Vuitton Tambour Diving II Chronograph | 10 si 10 (02-08-2011 ; 4:05 pm) #

[…] Cu un ceas ce indica 100 de metri pe cadran nu se pot face decat activitati la suprafata apei. Nu se compara cu ceasul prezentat mai devreme care avea o adancime maxima de 4000 de […]

Scrie un comentariu