125 de ani pentru Sigiliul din Geneva

PPe data de 9 Noiembrie, Sigiliul din Geneva („Seal Of Geneva”) a implinit 125 de ani. Desi multi stiu despre acest sigiliu, ne-am gandit sa inventariem rapid „viata” acestuia si sa discutam despre importanta lui.

Totul incepe in 1855, cand Napoleon Bonaparte a ajuns la concluzia ca vinurile Bordeaux trebuie ierarhizate, concept care a pus bazele clasificarii oficiale a vinurilor franceze. Clasele sau treptele acestei ierarhi erau stabilite in functie de reputatia cramei si dupa pretul vinului. Dupa 156 de ani de la implementarea acestui sistem, doar o singura crama a reusit sa avanseze in rang. La fel ca lumea vinurilor si cea a ceasurilor avea nevoie de o ierarhizare pentru ca brandurile sa se poata diferentia. Asa a fost inventat „Sigiliul din Geneva”. Acesta poate fi acordat numai mecanismelor asamblate si reglate in cantonul Genevei. In afara orasului trebuie sa se afle si companile care creaza acest mecanism. Acest sigiliu a fost infiintat oficial in anul 1886, iar intentia a fost de a marca nu doar originea ci si calitatea ceasurilor. Nu toate atelierele din Elvetia obtin acest sigiliu, pentru ca trebuie indeplinite cel putin trei cerinte pentru a participa la castigarea sigiliului.

In total sunt 12 astfel de criterii. Spre deosebire de clasificarea vinurilor din Franta, Sigiliul din Geneva a fost modificat de-a lungul timpului, pentru a ramane relevant si contemporan. Cerintele sunt in legatura cu designul si detalile tehnice ale ceasurilor. In ceea ce privesc finisajele, componentele mecanismului trebuie sa fie decorate manual cu motive „Côtes de Genève”, sa fie perlate si sa fie tesite manual. Prin acest criteriu, Sigiliu vrea sa pastreze vechile traditii, acelea de a crea mecanimsul manual. Alte cerinte implica: prinderea levierului prin pereti ficsi si nu prin pinioane, rotitele remontoarului trebuie sa fie finisate cu motive inregistrate; pivotii si pinioanele trebuie sa aiba suprafetele polisate; esapamentul nu trebuie sa aibe mai mult de 0.16 mm in inaltime la mecanimele mari, iar la cele mici, nu trebuie sa depaseasca o inaltime de 0.13 mm. Toate esapamentele trebuie sa fie polisate si rotitele trebuie sa fie tesite pe ambele parti. Sunt acceptate inertiile variabile si protectia anti-soc.

Asadar este destul de greu de achizitionat acest sigiliu. Brandurile care il detin au voie sa il expuna pe modelele pe care le creaza. Cateva dintre brandurile importante care detin Sigiliul din Geneva sunt: Patek Philippe, Blancpain, Tag Heuer, Bovet, Breitling, Bell&Ross si Urwerk. Mai sunt alte branduri care au acest sigiliu, iar multe altele sunt in proces de achizitionare.

Comentarii

Pingback Roger Dubuis Excalibur Flying Tourbillon Chronograph | 10 si 10 (14-11-2011 ; 4:59 pm) #

[…] vorbit saptamana trecuta despre Sigiliul din Geneva, asa ca, acum ne-am gandit sa aducem in discutie unul dintre brandurile care sarbatoreste si el […]

Scrie un comentariu