Ceasuri ciudate

UUnele ceasuri sunt adevarate surprize, ce dau de multe ori dureri de cap celor care le vad pentru prima oara. Ori sunt foarte complicate si nu stim efectiv daca ceea ce citim este corect, ori sunt foarte simple si nu stim unde sa ne uitam. Mai jos vom incerca sa va lamurim cu privire la cateva dintre aceste ceasuri.

In 2008 cei de la TokyoFlash au lansat ceasul Infection, probabil numit asa dupa forma in care sunt dispuse LED-urile. Compania este cunoscuta pentru tehnologia pe care o pun la incheietura mainii. Sa vedem acum daca stim sa explicam clar ce se intampla pe cadranul ceasului. Partea usoara sunt cele 12 LED-uri rosii, care reprezinta orele, urmeaza cele 11 LED-uri galbene ce reprezinta grupuri de cate 5 minute si in cele din urma cele 4 LED-uri verzi care arata fiecare minut pana sa se aprinda un nou LED galben. Ce ora este in imagine? Cam cate LED-uri aprinse ar insemna 10 si 10 ?

Urmatorul ceas este produs de Otium si se numeste Sphaera. Dirk Hillgruber, fondatorul companiei, a incercat inca din 1999 sa schimbe regulile de afisare a orei. Nu numai ca afisarea orei este unica dar si mecanismul este complet diferit de celelalte ceasuri din industrie. La Sphaera minutele se misca normal (macar atat), dar la citirea orelor este o intreaga serie de pasi de urmarit. Toate cele 12 ore sunt impartite in 4 grupuri de cate 3 , aflate in niste fante la un unghi de 90 de grade distanta una de cealalta.  Mai intai trebuie sa gasim fanta in care indicatorul este cel mai in exterior, dupa care ne uitam la urmatoarea fanta, aceea indica ora corecta. Intamplator, sau nu,  ceasul din imagine indica 10 si 10, cum deseori sunt surprinse pentru catalog ceasurile normale. Cei de la Otium au mai multe modele ciudate, vom mai vorbi despre ei in viitor.

Ultimul ceas prezentat va fi ‘Hora Unica’, produs de cei de la Yanko Design. S-a renuntat la liniile drepte, clasice, care indicau ora si au pus un ‘siret’ in mijlocul cadranului, care este de fapt o iluzie optica.  Cred ca este cel mai greu ceas de citit din cauza distantei de la capatul care indica ora. In principiu un capat al ‘siretului’ indica ora iar celalalt minutul. Capatul mai mic indica ora,  iar capatul mai lung (din extremitate) indica minutele. Sunt de fapt doua cadrane care dau impresia de continuitate, cel interior cu capatul mai scurt si cel exterior cu minutarul, prelungit in asa fel incat sa nu ne dam seama ca se suprapun liniile albe.

Vor mai urma si altele…

13 October   by | 1 comentariu | Branduri: , ,

Comentarii

Pingback Ceasuri ciudate. Episodul 2 | 10 si 10 (13-01-2011 ; 12:51 pm) #

[…] promis aici ca vor urma si alte ceasuri greu de citit, sau macar cu un aspect ciudat. Mai jos vom continua sa […]

Scrie un comentariu