Cum o fi sa dormi 3 ore si jumatate pe zi?

"“Privind catre amiaza la ora cinci” s-ar traduce expozitia temporara de la muzeul international de orologie din La Chaux-de-Fonds, Elvetia, unde este spusa povestea celor 10 ore pe zi. Conceptul a fost inaugurat odata cu Revolutia Franceza insa nu a reusit niciodata desprinderea de sistemul sexagesimal, mostenit de la babilonieni.

De ce noi numaram secundele, minutele si orele in sistemul sexagesimal cand in toate celelalte sisteme de masurarare, din Europa cel putin, sunt impartite in decimale? Fiind obisnuiti cu modul de masurare a timpului nu se plange nimeni, dar, exista o poveste intreaga in spate.

Revolutia franceza din 1789 a fost un punct de cotitura a istoriei, o despartire intre epoci, cea veche si cea noua.  Promisiunea unui nou viitor  a dat nastere propunerii celor zece ore pe zi, si a calendarului revolutionar. Francezii au ajuns la concluzia ca sistemul a trecut de la babilonienii antici la egipteni, unde timpul era divizat in unitati de sase. Nu mai era nevoie sa se supuna acestor reguli deoarece aveau de partea lor si comunitatile stiintifice, care au calculat unghiuri, coordonate geografice si au pus la punct noua masuratoare. Astfel calendarul Gregorian a fost schimbat la echinoctiu de toamna, din 22 Septembrie 1793. Noul calendar s-a bazat pe doua principii: anul ar trebui sa coincida cu miscarea planetelor si masurarea sa fie cat mai precisa.

Anul a ramas tot la cele 12 luni, cu 30 de zile fiecare si denumite diferit, in functie de vreme si anotimpuri. Cinci zile suplimentare s-au adaugat la sfarsitul anului pentru sarbatorile republicane, iar la sfasitul unui ciclu de 4 ani se mai adauga o zi de petrecere pentru a incheia anul calendaristic. Ziua a fost impartita in 10 ore, fiecare ora a cate 100 de minute,iar fiecare minut a cate 100 de secunde fiecare. Asa s-a nascut sistemul decimal de masurare a timpului, cu o ora ce echivala cu 2 ore si 24 minute si privind la amiaza catre ora 5.

Ceasornicarii s-au conformat noilor reguli si au produs ceasuri al caror cadrane indicau cele zece ore, luna si anul republican. Intre 1793 si 1796 cadranele ceasurilor au cunoscut o transformare constanta. Au fost introduse ambele sisteme de masurare pe acelasi cadran pentru a ajuta publicul.  Numai cativa ceasornicari: Louis Berthoud, Robert Robin, Pierre-Basile Lepaute si Antide Janvier,  au reusit sa faca ceasuri cu sistem zecimal.

Viata de zi cu zi, faptul ca ceasurile existente nu au putut fi convertite si importanta exportului extern  au pus capat sistemului zecimal. Pe 7 Aprilie 1795 s-a dat o lege care a suspendat sistemul pe termen nedefinit. Conceptul a reaparut pe la marile conferinte din 1883-1900, toate propunerile fiind bazate pe ideea de a alinia diviziunile de timp cu circumferinta Pamantului. Ca rezultat al acestor propuneri in 1898 la un concurs international de dezvoltare a unor ceasuri cu gradatie zecimala, au participat peste 20 de companii. Dar din nou aplicabilitatea a fost trecuta cu vederea, rezultand o a doua suspendare a sistemului decimal.

Cei de la Swatch au o aplicatie cu care numara cele 1000 de minute pe zi.

1 October   by | Niciun comentariu | Branduri:

Scrie un comentariu