Harry Winston Opus XIII

AAcum cateva zile, fanii companiei Harry Winston au primit o veste nemaipomenita. Brandul a lansat ceasul Opus XIII, care, la fel ca predecesorii sai sfideaza legile conventionale ale ceasornicariei.

Modelul a fost foarte apreciat la BaselWorld, unde a primit foarte multe laude, nu numai pentru design ci si pentru arhitectura si contructia mecanismului. Foarte multi au fost incantati de cadran, care intr-adevar indica timpul intr-o maniera proprie si moderna.

Cu o constructie complexa, el adaposteste 59 de minutari pivotati, 11 triunghiuri rotative adresate orelor si o trapa culisanta care permite indicarea timpului. Unii sustin ca exista o oarecare dificultate in ceea ce priveste citirea minutelor. Totusi, ideea este destul de simpla: de-a lungul cadranului exista acei 59 de indecsi pentru minute, 11 dintrei ei fiind cu varful rosu pentru marcarea „grupului” de cinci minute. Pe masura ce timpul trece, acestia se rotesc, iar la finalizarea celor 60 de minute toti se retrag in pozitia initiala. Triunghiul care iese din centrul cadranului este de fapt indicatorul pentru ora. O data la 12 ore logo-ul Harry Winston apare pe cadran, iar prezenta lui dureaza 60 de minute.

Interesanta este constructia indecsilor pentru minute. Fiecare dintre acestia pivoteaza pe un inel cu 59 de axuri din otel, iar fiecare ax este prins intre doi rulmenti din rubin. Datorita acestei arhitecturi mecanismul contine in total 242 de jewels. Astfel, Opus XIII este primul ceas cu atat de multe bijuterii functionale. Ceasornicarii de la Harry Winston sustin ca montarea fiecarui rulment a fost facuta manual, proces ce durat o perioada destul de lunga si a presupus o atentie si dexteritate deosebita. De asemenea, ei sustin ca Opus XIII seamana cu ceasurile traditionale doar la balansier si esapament, restul mecanismului fiind o „inventia pura”.

Astfel mecanismul ceasului are doua surse de putere: o caseta arc principala conduce esapamentul si mentine balansierul la o frecventa de 21,600 de vibratii pe ora, iar o a doua asigura energia pentru indicarea minutelor. Ambele casete arc sunt „mentinute in viata”  de remontoar, pentru fiecare corespunzand o directie de rotire. Mecanismul ceasului este unul mecanic, cu un calibru HW4101 si cu un diametru de 37,8 mm. In total este alcatuit din 364 de componente si 242 de rubine. Functioneaza la o frecventa de 21,600 de vibratii pe ora si are o rezerva de energie de aproximativ 35 de ore.

Carcasa este construita din aur alb, are un diametru de 44,25 mm si o grosime de 13,6 mm. Are o rezistenta la apa pana la o adancime de 30 de metri si vine cu o curea din piele neagra de aligator, care se inchide cu ajutorul unei catarame din aur alb.

Harry Winston Opus XIII este in editie limitata de 130 de bucati.

1 May   by | Niciun comentariu | Branduri:

Scrie un comentariu