Premiile Gaia din 2011

PPremiul Gaïa este acordat anual unei personalitati care a contribuit la istoria, tehnologia si industria ceasurilor de-a lungul anilor. Sunt foarte putine astfel de premii care se ofera creatorilor si operelor lor, iar premiul Gaïa este unul de prestigiu. Este mai mult o distinctie decat un premiu, iar candidatii nu se pot inscrie foarte usor.

Juriul care a ales castigatorii este format din oameni cunoscuti din lumea orologiei, atat din Elvetia, cat si din alte tari. Pentru premierea din 2011, juriul a ales trei mari personalitati: M. François Junod, laureat la categoria Creatie – Mestesug, M. Pierre-Yves Donzé, la categoria Istorie – Cercetare si M. Philippe Stern la categoria Antreprenoriat, anul trecut a fost castigat de Jean-Claude Biver – CEO al companiei Hublot. Acum, sa aflam ceva mai multe despre acesti oameni, ei fiind printre cele mai importante personaje in viata din lumea ceasurilor.

François Junod este un creator de roboti si in acelasi timp pasionat de ceasurile secolului XVIII. El doreste ca operele sale sa fie moderne, contemporane si pline de viata. Creatiile lui sunt intr-un fel ciudate, dar interesante. El doreste sa creeze roboti pe principii mecanice vechi si aproape uitate. Majoritatea operelor sale sunt in interiorul lor aproape identice cu mecanismele ceasurilor: multe rotite, arcuri, leviere si multe altele care se misca intr-o armonie perfecta. In 2000, François Junod a impresionat prin The Flying Carpet, o creatie care infatisa un turc band o cafea pe un covor zburator. In 2007, a prezentat o noua capodopera, Madrid suburb of Leganés. Sase roboti au fost instalati sub un ceas antic aflat la primarie: un crainic, o dansatoare spaniola, un cal, doi copii care se joaca cu mingea si o bunica. In 2010, atentia fanilor a fost acaparata de cea mai mare si complicata creatie a lui François Junod: Alexander Pushkin un poet care sta la o masa si scrie. Mai mult de atat, scrie intr-un mod aleatoriu, el folosindu-se de 24 de cuvinte care pot fi aranjate in 1458 de combinatii pentru a rezulta in poezii. Pentru aceste creatii pline de viata, juriul a considerat ca François Junod merita pe deplin un premiu care sa ii reprezinte creativitatea si munca depusa.

M. Pierre-Yves Donzé, cel care s-a remarcat prin cercetare, a lucrat in multe universitati din SUA si din lume, iar acum este cercetator la Universitatea Osaka din Japonia. Prima data a avut de-a face cu tehnologia spitalelor si medicinei. Cu timpul s-a orientat mai mult asupra ceasurilor. A publicat numeroase articole privind managementul uceniciei unui viitor ceasornicar. Unul dintre studiile sale era cu privire la istoria, explorarea economica, tehnici si cultura folosita de ceasornicarii din Japonia. Multe dintre aceste aspecte erau un fel de paralele intre Elvetia si Japonia. Una dintre cele mai importante creatii ale sale este History of the Swiss Watch Industry: from Jacques David to Nicolas Hayek (Istoria Industriei de ceasuri Elvetiene de la Jacques David la Nicolas Hayek), in care istoria elvetiana a ceasurilor era tratata dintr-o perspectiva economica, tehnologica si competitiva.

M. Philippe Stern a fost CEO la Patek Philippe intre anii 1993-2009 si acum este Presedinte de Onoare la acest brand. El insusi sustine ca este un personaj important in lumea orologiei, incercand de-a lungul timpului nu numai sa urmeze traditiile brandului si sa il tina cat mai sus, ci si sa dezvolte arta de creare a ceasurilor. In 1932, tatal sau a cumparat brandul Patek Philippe, iar M. Philippe Stern a preluat conducerea din anul 1958. Desi incet, incet a devenit o afacere de familie, fiecare membru a muncit pentru a ajunge cat mai sus, M. Philippe fiind la un moment dat un simplu vanzator. Cladindu-si cariera, M. Philippe Stern a reusit sa isi tina familia aproape si in acelasi timp sa ridice brandul cat mai sus. S-a implicat mereu in diferite departamente, influentand cercetatorii, designurile ceasurilor sau mecanismele.

19 September   by | Niciun comentariu | Branduri: ,

Scrie un comentariu