Ludwig Oechslin

LLudwig Oechslin este unul dintre cei mai importanti oameni din lumea orologiei in acest moment. Bagajul informational pe care il detine, talentul si daruirea sa, il fac sa fie un ceasornicar autentic, cum rar mai intalnim. Ludwig Oechslin s-a nascut pe 10 Februarie 1952, intr-un sat, Gabicce Mare, in Italia. In tinerete a studiat filozofia, arheologia, istoria antica, astronomia, fizica si limba greaca la Universitatea Basel. El era pasionat atat de lumea clasica a stiintei, cat si de micro-mecanica. Exista si un zvon despre intrarea lui in lumea ceasurilor. Se spune ca, intr-o zi, Ludwig Oechslin a intrat intr-un magazin local unde a vazut un ceas cu minute repeater. Din cauza ca si-l dorea foarte mult, dar nu avea banii necesari pentru a-l cumpara, Oechslin s-a decis sa invete sa isi construiasca el unul.

La varsta de 24 de ani, Ludwig Oechslin era „sub mana” lui Jörg Spörling, de la care invata cum sa creeze ceasuri si cum sa restaureze mecanisme antice. In timpul uceniciei, Oechslin a fost rugat de Vatican sa restaureze ceasul Farnese. Acest ceas astronomic era din secolul al XVII-lea, cu o constructie destul de sofisticata si avea un pendul. Ludwig Oechslin a acceptat provocarea si a reusit sa restaureze acest ceas, care a fost desfacut in 1000 de bucati si apoi reasamblat. Acest proces a durat 4 ani, perioada descrisa de Vatican in patru volume. In acest timp si Ludwig Oechslin a publicat teze de doctorat intitulate „The Clock, Model of the Cosmos, and Astronomical Instruments of Bernardo Facini.” (Ceasul, Modelul Cosmosului si intrumentele astronomice ale lui Bernardo Facini). Aceste lucrari i-au adus lui Oechslin doctorate in filozofie, astronomie si stiinta aplicata, toate de la Universitatea din Berna. Un an mai tarziu, Oechslin a trecut examenul de ceasornicarie si a castigat titlul de maestru ceasornicar. Desi detinea destule cunostinte pentru a fi un ceasornicar bun, el nu s-a oprit aici. Si-a continuat studiile la Stuttgart, Viena si la Muzeul Germaniilor din München. La un moment dat, Ludwig Oechslin s-a intalnit cu salvatorul brandului Ulysse Nardin, Rolf Schnyder. Acesta tocmai vazuse astrolabul construit de Oechslin si fusese placut impresionat. Un astrolab este un aparat care era folosit in Evul Mediu pentru aflarea timpului. Acesta se calcula in functie de distanta de la stele la pamant. Astfel, oamenii puteau afla lungimea zilelor, echinoctiilor, solstitile, durata anotimpurilor si eclipsele lunii si cele solare. Schnyder a avut ideea de a introduce un astfel de sistem intr-un ceas de mana, iar Ludwig Oechslin era persoana potrivita pentru a face acest lucru. Principiile celor doi se imbinau perfect: Oechslin dorea sa creeze ceva original, fara sa copie ceva deja facut, iar Schnyder vroia sa aduca brandul cat mai sus prin modele deosebite create in editii limitate. Pe langa aceasta filozofie, Ludwig Oechslin se mai ghida dupa un principiu: el considera ca „simplitatea este cea mai eleganta solutie de a crea un mecanism complex”. Mai mult, este de parere ca cele mai importante lucruri care definesc un ceas elventian sunt functionalitatea, precizia si siguranta. Ludwig Oechslin afirma ca cu cat sunt mai putine componente intr-un mecanism, cu atat acesta are o valoare mai mare. Aceste teorii l-au purtat pe ceasornicar foarte departe. El a ajuns sa creeze unele dintre cele mai complexe ceasuri de mana din istorie. Ceasul Perpetual Ludwig, numit dupa creator este primul ceas cu calendar perpetuu, care poate fi reglat inainte sau inapoi doar prin rotirea remontoarului. Ce este si mai interesant, este faptul ca acest model nu trebuie sa fie resetat nici macar in anul 2100.

Astazi, Ludwig Oechslin se bucura de locul sau la Ulysse Nardin si de parteneriatul cu Rolf Schnyder. Are o libertate deplina in ceea ce il privesc proiectele. El le concepe, le creaza si apoi le prezinta. Daca sunt acceptate, Oechslin lucreaza impreuna cu tehnicieni experimentati la crearea mai multor modele. In Ianuarie 2001, consiliul de la La Chaux-de-Fonds i-a acordat titlul de director al Muzeului International de Ceasuri din acelasi oras. Acum, in timp ce lucreaza la un nou proiect pentru Ulysse Nardin, continua sa studieze si este profesor la Institutul Politehnic Elvetian. Cu acestea fiind spuse, puntem conchide ca Ludwig Oechslin este unul dintre cei mai mari ceasornicari din acest moment. El este unul dintre putinele persoane care chiar stiu sa arate lumii ce inseamana cu adevarat „maestru ceasornicar”.

4 October   by | Niciun comentariu | Branduri:

Scrie un comentariu