De ce nu se fac ceasuri pentru mana dreapta?

PPrima oara mi-a venit in cap explicatia clasica, in functie de mana pe care o folosesti mai mult pui ceasul pe cealalta mana.  Dupa aceea mi s-a atras atentia ca toate ceasurile sunt facute pentru mana stanga.  Uitandu-ma mai atent am observat si eu ca ceasurile cu afisaj analogic au remontoarul si butoanele pe partea dreapta a carcasei.

Traditia

Desi ceasurile de buzunar au fost inventate cu 300 de ani inaintea ceasurilor de mana, ele au fost construite in asa fel incat era nevoie de mana dreapta pentru a fi intoarse. Pentru ca mai mult de 90% din oameni erau dreptaci, a fost influentat tot procesul dupa care Abraham Louis Breguet a inventat primul ceas de mana.

Pana la primul razboi mondial nu prea s-au purtat ceasurile de mana, ele fiind considerate bijuterii pentru femei. Dar pentru ca armata trebuia sa faca lupta cat mai usoara au fost nevoiti sa faca uz de fiecare inventie din acel moment. Unii si-au modificat ceasul de buzunar pentru a-l putea purta pe mana, altii au primit ceasuri facute special pentru soldati. Pilotii aveau nevoie si ei de un ceas pe care il puteau urmari cand zburau, in timp ce cu mana dreapta umblau pe panoul de control. Razboiul a fost punctul in care s-a schimbat directia industriei de ceasuri.

Deoarece majoritatea acestor oameni purtau ceasul de buzunar pe stanga este normal ca si ceasul de mana sa fie orientat la fel. Acum design-urile ceasurilor ne cam obliga sa le purtam pe mana stanga deoarece un ceas cu remontoarul pus pe interior nu este chiar asa de practic.

Se pare ca se fabrica si ceasuri pentru mana dreapta, dar sunt modele recente si foarte putine pentru ca nu este cerere.

24 November   by | 3 comentarii | Branduri:

Comentarii

Pingback Mistere semnate Thomas Prescher | 10 si 10 (03-01-2011 ; 6:11 pm) #

[…] Mecanismul este format din 394 piese, dar vizibile sunt doar cateva. Rotorul merita o atentie deosebita, el este reprezentat de o mica greutate triunghiulara in partea de jos a cadranului ce executa o miscare oscilanta de inainte-si-inapoi, in functie de pozitia ceasului in spatiu. Pe aceeasi incapere a rotorului au putut include, de asemenea, si un calendar ce ne poate indica luna si ziua. Pentru ca este dotat cu geam pe ambele parti ceasul poate fi purtat si invers. […]

catalina (04-03-2012 ; 1:57 pm) #

deci am si eu o intrebare toate ceasurile pe care le vad in revista sunt fixate la 10 si 10. de ce?

alex (05-03-2012 ; 11:35 am) #

Lamurirea o puteti gasi aici: http://10si10.ro/cuvant-de-inceput-1.html

Scrie un comentariu