Ceasul Atmos

AAtmos este numele unui ceas mecanic fabricat de Jaeger-LeCoultre in Elvetia. Special la acest ceas este faptul ca nu are nevoie de cineva sa-l intoarca pentru a putea functiona. Energia de care are nevoie si-o procura din diferentele de presiune atmosferica si temperatura pe care le exercita mediul inconjurator.

Poate functiona pe durate lungi de timp, ani intregi, fara interventia omului. Tot procesul prin care el se “auto-intoarce” se intampla in spatele ceasului unde gasim o capsula inchisa ermetic. Acea capsula contine un amestec de gaz si lichid, clorura de etil, care isi mareste volumul foarte mult cand temperatura creste comprimand un arc, iar odata ce temperatura scade si arcul se slabeste.

O simpla variatie de temperatura de 1 grad C intre 15 si 30 grade C sau o variatie de presiune de numai 3mmHg, este deajuns pentru o functionare pe o perioada de 2 zile. Desigur, toate elementele care iau parte la mecanism trebuie sa aiba fortele de frecare cat mai mici.

Primul ceas care a fost actionat de presiunea atmosferica si temperatura a fost inventat  de Cornelis Drebbel in secolul 17. El a reusit sa faca un numar de 18 bucati, dintre care 2 au ajuns celebre, un ceas la Regele James al Angliei si unul la Rudolf II de Bohemia. Cel aflat in posesia Regelui James a devenit foarte cunoscut in Europa ca Eltham Perpetuum, el fiind mentionat si in 2 carti ale vremii.

Primul ceas Atmos a fost perfectionat insa in anul 1928 de catre Jean-Léon Reutter, un inginer din Elvetia. Modelul acestuia folosea mercur, un element foarte sensibil la schimbarile de temperatura.  Dupa ce au preluat productia in serie a acestui ceas,  in 27 Iulie 1935,  cei de la Jaeger-LeCoultre au inceput sa lucreze la noua varianta, cea cu clorura de etil. Acum exista in lume peste  500.000 de variatii ale acestor modele.

20 October   by | Niciun comentariu | Branduri:

Scrie un comentariu