Ceasul din adancuri

UUn scafandru a descoperit intr-o epava de pe coastele Scotiei, in 1970,  un ceas de buzunar unic. Conform testarilor cu carbon din anii ’80 ceasul a fost datat cu aproximatie in jurul anului 1653. Ceasul a fost multa vreme un mister, din cauza ca era foarte corodat nu se putea distinge nimic din design-ul sau pentru a-l putea plasa undeva in istorie.

Pentru ca  metodele conventionale cu care a fost radiografiat initial ceasul pentru a determina mici detalii din mecanism nu au dat rezultate, a fost nevoie de o tehnologie mult mai avansata.  Cu ajutorul tomografului, cercetatorii au reusit sa genereze imagini exceptionale cu mecanismul si numele ceasornicarului care a lucrat acel ceas.  Surpriza a aparut cand au realizat ca mecanismul vechi de 300 de ani este intact in ciuda carcasei foarte corodate.

Pe una din imaginile generate au distins pana si numele ceasornicarului Niccholas Higginson of Westminster, care potrivit arhivelor lucra in anul 1650 in atelierul sau din Londra.  Ceasul se afla momentan la Muzeul National al Scotiei.

10 November   by | Niciun comentariu

Scrie un comentariu