Studiu de caz: Verificarea unui Rolex Cosmograph Daytona ref. 6263

SSa se verifice autenticitatea unui ceas Rolex Cosmograph Daytona ref. 6263. Un ceas cu cadranul negru si trei subcadrane albe, peste care timpul si lipsa de profesionalism a unora si-au lasat amprenta.

Un mecanism elegant, valjoux 727 cu intoarcere manuala, rezerva de mers 46 de ore, datat dupa unii 1960, avand ca functii ale cronometrului 60 secunde, 30 minute si 12 ore. Fabricarea acestor ceasuri a inceput in anul 1960. Nu au fost fabricate foarte multe, cererea a fost mare, motiv pentru care la inceputul anilor ’90 Rolex reia productia echipand ceasul cu macanism Zenith El Primero.
Ei bine, ceasul nostru s-a dovedit a fi un fals.

Voi evidentia doar detaliile pe care le-ar vedea un cumparator de Rolex. Daca ne uitam cu atentie la scris (MONTRES ROLEX SA), constatam ca acesta nu urmareste linia puntii. Culorile puntilor difera, indicand faptul ca ceasul a fost facut din bucati. La o cercetare mai minutioasa constatam ca urma lasata de freza cu care s-a scris nu este perfect neteda, canalul nu este o urma frumos ondulata dupa cum ne-a obisnuit perfectionismul Rolex.

Nu intamplator am ales acest subiect. Sunt foarte multe branduri care nu produc mecanisme, ci cumpara. Sunt branduri care folosesc si mecanisme proprii (in-house) dar folosesc si mecanisme achizitionate. Un foarte bun exemplu este Omega care foloseste mecanismele ETA (modificate sau nu). Pe de alta parte exista si pirati care cumpara mecanisme ETA si  inscriptioneaza cadranele cu numele Omega. Acestea din urma se incadreaza la categoria “fake”.

Exact acest lucru s-a intamplat cu ceasul Rolex prezentat mai sus. Detaliile fac diferenta intre un original si un fals.

Articol scris de Adrian Rotariu

29 April   by | Niciun comentariu | Branduri:

Scrie un comentariu